Dojo Cho og chefinstruktør, Robert V. MacKay, har to gange været i Japan for at træne i Iwama, hvor O’sensei boede og havde sin dojo. Nedenfor kan du læse en beskrivelse af, hvordan det er at bo og træne i dojoen på aikidoens fødested.
2004 – Nemoto Sensei
På ankomstdagen blev vi helt luksuriøst hentet af Nemoto sensei. I Iwama blev vi vist rundt, så vi næste dag kunne finde ned til dojo’en fra Aikihouse, samt finde posthus, supermarked m.m. Sidst på dagen var der en lille festmiddag i Aikihouse hvor vi mødte nogle af de personer, vi skulle se en del til i de næste uger.
En almindelig dag (tirsdag – fredag) i vores uchideshi liv så nogenlunde sådan ud:
06:30 Vækkeuret ringer – Bad – Morgenmad – Opvask.
07:30 Af sted på cykel til dojo så man er klar til rengøring (feje blade m.m.).
09:00 Våbentræning udendørs (hvis det ikke regner, ellers indendørs).
10:00 Fejning og rengøring af dojo. Nogle dage efterfulgt af træning med Shuriken (kast med spydspidser).
11:00 Hjem til Aikihouse og spise middagsmad (ris m.m.).
13:30 Cykle til dojo.
14:00 Taijutsu.
15:00 Fejning og rengøring af dojo. Nogle dage efterfølges dette af træning med Shuriken.
16:00 – 18:30 Fri til indkøb, tøjvask, rengøring, små cykelture, sightseeing på egen hånd m.m.
18:45 Ankomst til dojo (senest) (tirsdag var der party i Aikihouse så vi deltog ikke i aftentræningen).
19:00 Aftentime med Ibaraki Shibu Dojo medlemmer.
20:00 Fejning og rengøring af dojo.
20:45 Hjem.
21:00 Aftensmad og opvask.
22:00 Godnat.
Lørdag og søndag trænede vi i Tomobe om formiddagen og om aftenen i Tsukuba. Resten af weekenden var til ganske fri afbenyttelse ligesom mandagen hvor der var fridag.
Morgen- og eftermiddagstræningen var kun for uchideshi, og blev varetaget af Nemoto sensei. Man kunne virkelig se og høre, at han har tilbragt megen tid under Saito sensei. Aftentræningen var med forskellige instruktører.
2015 – Inagaki Sensei og Isoyama Sensei
Fra Narita Lufthavn tog vi tog til Iwama og gik de 5 minutter fra Iwama station.
Denne gang var der træning alle dage undtagen søndag. En almindelig dag så nogenlunde sådan ud:
05:00 Vækkeuret ringer, pak sengetøj væk.
05:15-05:45 Morgenrengøring.
06:00-07:00 Morgentræning v. Inagaki Sensei (tirs, tors, lør) eller uchi deshis (man, ons, fre).
Morgenmad.
10:00-11:30 Rengøring af shrine-området, dojo-området, køkken, have, badeværelser etc.
Frokost (Laves oftest af et par stykker på skift eller af det designerede køkkenhold).
14:00-15:00 Eftermiddagstræning (practice by yourself).
Aftensmad (laves på skift eller af køkkenholdet). Nogle gange spiser de forskellige sensei’s med.
18:30 Klar til træning i dojoen (der fejes og vaskes af).
19:00-20:00 Aftentræning.
22:00-05:00 Godnat.
Hvis man overvejer at tage til Japan som Uchi Deshi
Træningen er forskellig fra i Danmark. Ofte er de 6-8 højst graduerede statiske (står på samme sted), og de resterende skifter mellem dem med uret ved næste teknik.
På et 3-ugers ophold kommer man utroligt mange teknikker igennem (både våben og krop), og de mange rettelser er virkelig med til at løfte ens forståelse af aikido.
For førstegangs uchideshi’er vil det være en god idé den sidste måneds tid inden afrejse at bede ens klubkammerater om at holde ”sindssygt” hårdt og at vente lidt længere med at klappe af. Hvis man så samtidig indstiller sig på at skulle træne på et underlag, der er lige lidt blødere end en parkeringsplads, så vil jeg mene at man er klar til en af de største oplevelser inden for ens aikidoliv. En anden god ting vil være at orientere sig om hvordan man er ”korrekt uchideshi”.
Se mere om mulighederne på Ibaraki Shibu Dojos hjemmeside.
Der er kun tilbage at sige: Prøv så meget som muligt af den japanske madkultur, for det er bare lækkert og tag et par dage i Tokyo på vej hjem, for at opleve forskellen fra Iwama.